Werken in rust

Mensen leren optimaal in een omgeving van rust, waar zij zich veilig voelen. Maar de complexe wereld waarin jongeren zich dagelijks bevinden, ziet er niet zo uit.

Jongeren worden de hele dag overspoeld met prikkels en hun leven is zeer gevuld. Ze bevinden zich een groot deel van de dag op, goede, maar toch enorme scholen, waar ze in de massa hun weg moeten zien te vinden, kennis op moeten doen en zich ontwikkelen. Thuis is die massaliteit er niet, maar thuis staat het studeren natuurlijk niet centraal, daar wordt geleefd. Thuis zijn er weer andere impulsen die het vaak moeilijk maken om de benodigde concentratie op te brengen, bovendien zijn daar niet de professionals aanwezig die de jongeren kunnen ondersteunen.

Bij De Schans zijn we erin geslaagd om een duidelijk andere omgeving te creƫren dan die van school; een kleinschalige en overzichtelijke omgeving die rust en veiligheid uitstraalt. Dit begint al met de rustige woonwijk waarin De Schans is gelegen, de kalme tuin en het gebouw dat klein, ruimtelijk en overzichtelijk is. Binnen het gebouw wordt op gedempte toon met elkaar gepraat. Rust en veiligheid wordt bevorderd doordat elke leerling een eigen bureau heeft, waar de eigen schoolspullen liggen. Er zijn heldere regels, die duidelijkheid scheppen, maar er heerst ook een warme en huiselijke sfeer. Na een dag op school komt de leerling op een vertrouwde plek, waar op hem wordt gewacht en waar men zijn verhaal wil horen. Tegelijkertijd is er deskundigheid van zaken en zijn er vakbekwame begeleiders die zeer taakgericht de leerlingen ondersteunen bij het studeren.

werken in rust

Rustige werkplek