Vragen die leerlingen ons stelden voordat zij bij De Schans begonnen:

Ik sport 3 keer per week, moet ik daar nu mee stoppen?

Nee hoor, het is juist goed om naast je school sport of andere hobby’s te hebben. Het zal dan wel zo zijn dat je op de dagen dat je niet sport, meer zal moeten doen. Wij houden daar natuurlijk rekening mee als we samen met je de planning maken.

Als ik een keer iets wil afspreken met vrienden, kan dat dan wel?

In principe kun je altijd met vrienden afspreken als je klaar bent met je huiswerk. Het kan wel eens zo zijn dat je een middag hebt afgesproken, omdat er bijvoorbeeld iemand jarig is, of dat je een uitje met je klas hebt. In die gevallen maken we wel eens een uitzondering. Je moet dit altijd wel ruim van tevoren aangeven, omdat we daar rekening mee moeten houden in je planning.

Ik zit in 6 VWO en ik loop hopeloos achter, kunnen jullie mij nog helpen?

We kunnen je zeker helpen maar of dat voldoende is om te slagen, kunnen we niet zo snel zeggen. We zullen in ieder geval eerst samen met jou inventariseren hoe de situatie er precies voor staat, prioriteiten stellen en een plan van aanpak opstellen. Kom ze snel mogelijk langs om erover te praten!

Als ik een groepsopdracht moet maken, kan ik dat dan bij jullie doen?

Jazeker. In overleg met je begeleider is er altijd wel een kamertje vrij. Hier kun je met je groepsgenoot/groepsgenoten overleggen en de opdracht maken.

Moet ik alle boeken van de boekenlijst bij jullie lezen of kan ik dat thuis doen?

Dat hangt er vanaf. Je maakt samen met ons een planning voor het lezen van de boeken. Natuurlijk volgen wij of je je aan die planning houdt. Lukt dat, dan is dat uitstekend en dan kun je gewoon thuis lezen. Lukt dat niet, dan zul je de boeken inderdaad bij De Schans lezen.

Ik heb mijn eigen manier van werken, moet ik dat nu helemaal gaan veranderen?

Dingen die je goed doet hoef je natuurlijk niet te veranderen. Er zijn vast genoeg dingen die je goed doet. Het gaat erom dat wij je helpen bij dingen die moeilijk gaan of niet lukken. Die dingen zal jij al kunnen aangeven of die komen vanzelf naar voren.

Mag ik muziek luisteren tijdens het werken?

Voor sommige leerlingen werkt studeren met muziek op goed, voor andere juist niet. Als je muziek erbij wilt dan moeten dus wel kijken of je je nog genoeg kunt concentreren.  Zorg er wel voor dat je geen muziek via je telefoon luistert. Je moet hiervoor dan een MP3-speler, Ipod of andere apparaten gebruiken. Hier moet je een afspeellijst op maken, zodat je tijdens het werken niet afgeleid wordt omdat je steeds een nieuw nummer moet opzetten.

Als ik uit school kom dan heb ik altijd honger en dan kan ik niet de hele middag huiswerk maken zonder te eten. Hoe gaat dat?

Frisdrank en warme dranken zijn beschikbaar en we gaan ook met de koekjestrommel rond. Het is wel verstandig om extra boterhammen of fruit mee te brengen, want je zult pas later in de middag thuis zijn dan dat je gewend was. Je kunt in het keukentje een cup-a-soupje of noodles opwarmen. En als je zonder zit, dan kun je ook altijd een boterham van ons krijgen.

Kan ik echt al het huiswerk bij jullie doen, ook luistertoetsen en een mondeling voorbereiden?

Ja, alles kun je bij De Schans maken en voorbereiden. We hebben voor alle vreemde talen, voor alle niveaus,  een verzameling luistertoetsen om te oefenen. Ook een mondeling kun je samen met je begeleiders voorbereiden.

Ik heb vaak internet nodig voor m'n schoolwerk, is dat er ook?

Ja, er zijn laptops en vaste computers, met draadloos internet, voor de leerlingen aanwezig. Je kunt dus met een laptop aan je eigen bureau, of aan een van de vaste computers werken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook je eigen tablet meebrengen. Het is niet de bedoeling dat je op je telefoon internet gebruikt terwijl je in de groep zit.

Kan ik pauzeren wanneer ik dat wil?

Je mag natuurlijk pauze houden, maar dit moet je wel eerst overleggen met je groepsleider.

Veel leerlingen pakken bij binnenkomst wat te drinken en gaan aan hun eigen bureautje zitten totdat de begeleidsters bij hen komt zitten om te bespreken wat er die dag gedaan gaat worden.

De meeste leerlingen vinden het prettig om, voor ze pauze houden, tenminste één taak af te hebben. Voor andere leerlingen is een dag op school erg vermoeiend, zij houden liever eerst pauze voor ze aan de slag gaan.

Een goede site om je te helpen als je niet op De Schans bent en vast loopt met je wiskunde of natuurkunde: onlinebijles.nu. Je kunt er live online les krijgen van een bevoegd docent.